mięso sezonowane w Krakowie restauracja włoska Kraków

Perfekcyjną wskazówką na dostosowanie wina do włoskiego makaronu jest… zignorowanie makaronu oraz zwrócenie uwagi na sos. Makaron jest po prostu brezentem dopełniającym towarzyszące mu składniki. Na przykład branża Apulian rigatoni jest rustykalnym, pomidorowym daniem. Tego rodzaju potrawa potrzebuje wina, jaki doskonale połączy się z wypiekanym pomidorem oraz czerwonym mięsem. Jeżeli myślisz o czerwonym winie, masz rację, lecz które z nich będzie w największym stopniu odpowiednie? Najczęściej jest tak, że najlepiej dostosować wino z tego samego rejonu we Włoszech z jakiego tradycyjnie wywodzi się danie – tu mogłoby się spowodować dla przykładu wino o nazwie Primitivo, jakie ma gigantyczny aromat wygrzewających się w słońcu czerwonych jagód, jak również jest o trafnej strukturze pasującej do dania.

włoska restauracja Kraków centrum

Recepta na sos pomidorowy do makaronu
•    Sosy na bazie pomidorów są mocno kwaśne oraz często mieszane są z bogatymi, czerwonymi mięsami.
•    Z powodu kwasowości w pomidorach, najważniejszym rozwiązaniem jest wino czerwone. Istnieje ogrom przeróżnych odmian winogron (oraz mieszanek), jakie będą szczęśliwie wypełniać tę rolę.
•    Jeżeli do takiego włoskiego makaronu doda się nieco więcej bogactwa składników (mięso, śmietana) można nieco znacznie bardziej poszaleć.
•    Polecane tutaj jest wyżej wspomniane Primitivo, jakkolwiek także Sangiovese, Negroamaro, lub także Nero d’Avola.

Co do makaronu z sosem serowym?
Trudno jest znaleźć wino, które nie smakowałaby dosyć poprawnie z serem, więc zamiast tego porządniej pomyśleć o dobraniu należytego jako o okazji do tego, aby spróbować nieco znacznie bardziej wymyślnych trunków bazując na ich fakturze. Na przykład białe wino o mocnym smaku, takie jak włoski Trebbiano bądź też Chardonnay stworzy spójną parę z takim makaronem i podkreśli smakowitość sera. Na dodatek lżejsze czerwone wina z są następnym wspaniałym kompanem z intensywnym makaronem z dodatkiem twardego sera, głównie jeśli w sosie są grzyby czy też warzywa korzeniowe. Oto parę opcji, których należałoby spróbować: jeżeli gra toczy się o wino białe Trebbiano di Lugana lub ewentualnie Ribolla Gialla, a jeśli chodzi o czerwone Nerello Mascalese, Pinot Noir czy także Sangiovese.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *