Najlepsza wołowina Kraków

Dla większości ludzi na całym globie, Włochy są jednoznacznikiem makaronu, pizzy i wina! Włochy słyną również z artystów, takich jak Michelangelo lub Leonardo da Vinci, jakkolwiek równie poprawnie znane są z pysznej kuchni. Tak w związku z tym, będąc we Włoszech, wolno z rozkoszą zanurzyć się w pysznych potrawach, aby później ogłosić, że nigdzie indziej na świecie nie ma tak godziwego pożywienia – jak oczywiście we Włoszech.

Najlepsza wołowina Kraków

   

Zbieżność kultur
Kuchnia włoska ma dziś nadzwyczajną tożsamość. Mimo to ta kuchnia faktycznie ewoluowała z paru innych kuchni, w tym starożytnej kuchni rzymskiej, greckiej oraz etruskiej. Przez lata kuchnia ta stawiała na różnorodne składniki oraz style gotowania oraz ewoluowała w coś kompletnie innego. Na przykład co poniektóre z najbardziej popularnych składników, takich jak pomidory, papryka, kukurydza i ziemniaki używane w potrawach włoskich pozostały wprowadzone dopiero w XVIII wieku.

Istotna filozofia kuchni włoskiej

•    Dwie ideologie, które tworzą podstawę kuchni włoskiej, to jego prostota oraz pasja i na tym po największej części opiera się miłość do włoskich potraw.
•    Większość włoskich potraw jest przygotowywanych z zaledwie czterech do ośmiu składników.
•    Nacisk kładzie się zawsze na jakość wykorzystywanych składników, a nie na ilość lub skomplikowane techniki gotowania.

Co gruntownie ubóstwiamy we włoskiej kuchni? Wysokiej jakości składniki!

•    Oprócz kolosalnej rozmaitości makaronów, dwie kluczowe składniki kuchni włoskiej to wino i sery.
•    Szeroki wybór serów, takich jak Parmigano-Reggiano, Gorgonzola czy Fontina d’Aosta jest szeroko użytkowany w włoskich potrawach.
•    We Włoszech ser jest integralną częścią dania, a nie jedynie akompaniamentem.

Kultura pożywienia – też do pokochania!
Włochy są kultowe ze swojej silnej kultury rodzinnej. Przeważnie posiłki są długie, bowiem uważane są za znaczący czas spędzany z bliskimi. Posiłki rozpoczynają się od apertitivo czy też przystawek. Kolejnym posiłkiem są potrawy z antipasto jedzone przed kluczowymi posiłkami. Potem zachodzi „primo”, czyli włoski odpowiednik pierwszego dania głównego. Składa się z makaronu, risotto, zupy i gnocchi. Po pierwszym daniu jest drugi nazwany „Secondo” oraz składa się z mięsa i ryb. Następną pysznością jest Contorno np. gotowane warzywa i sałatki. Contorno ma prawo być podawane wspólnie z daniem głównym.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *