Pizzeria Kraków

Prawdziwy włoski makaron innymi słowy jaki?
Jeżeli chodzi o makaron, Włochy są bezkonkurencyjne. Jako najwięksi producenci oraz konsumenci na świecie jedzą na rok około pięćdziesięciu pięciu kilogramów pasty na osobę. Włosi są prawdopodobnie jedyną narodowością, jaka z radością zjada makaron znacznie więcej niż raz dziennie.

Włoska restauracja Kraków

Włoski makaron – skąd ta popularność?
Makaron od zawsze był we Włoszech rozważany (oraz gotowany) jako danie newralgiczne, a nie jako bazowe węglowodany, jakie akompaniują pożywieniom jako danie pomocnicze – np. w polskiej kuchni. Makaron – podany po przystawce i przed daniami mięsnymi lub też rybnymi – jest następnym świetnym przykładem stereotypowej włoskiej wynalazczości. W kuchni włoskiej wolno odkryć makaron w formie ponad 300 przeróżnych kształtów (formati) – od najpopularniejszych, takich jak spaghetti i rigatoni, aż po niezwykłe regionalne odmiany świeżo wypieku makaronowego – i praktycznie niekończącą się liczbę możliwych kombinacji składników, z których można utworzyć łatwe lub ewentualnie wyszukane sosy, dopełniające prawdziwie włoski makaron właśnie.

Krakow Restaurant

   

Jakim sposobem zrobić taki makaron?

•    Wszystko, czego należy do szablonowego włoskiego makaronu to kompozycje takie jak: mąka durum-semolina 100 gram na osobę, 1 jajko na każde 100 gram mąki i nieduża ilość wody.
•    Sposób wykonania jest równie prosty, co lista składników – po prostu wypada je wszelkie połączyć, wymieszać i ugnieść do osiągnięcia jednakowej masy, a na przykład pod przykryciem zostawić, żeby z pół godziny „odpoczął”.
•    Kiedy minie ustalone 30 minut wystarczy jedynie ciasto rozwałkować, zwinąć w rulonik i pokroić w wstążki o preferowanej grubości. Tak przygotowany makaron na ogół gotuje się w lekko osolonej wodzie przez 3 minuty.

Wobec tego, jeżeli masz zamysł zrobić makaron, zrób to jak wypada: po włosku. Tak przygotowany makaron napełnij za pomocą ukochanych oryginalnych włoskich przepisów – z prostych, pysznych składników – bez jakichkolwiek gotowych fixów czy słoików. Jedynie wtedy wolno w pełni rozkoszować się prawdziwym spaghetti carbonara bądź innym, równie wyśmienitym daniem. Prosto, czysto i apetyczne -o to chodzi!

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *