przepis na prawdziwą włoską pizzę

Pyszny, kojarzący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim artykule mowa? Ewidentnie, chodzi o mozzarellę. Legendarny na całym świecie ser pochodzi z południowych regionów Włoch, a całkowicie z rejonu Kampania.
mozzarella

Swoją popularność zawdzięcza nie jedynie dzięki łagodnemu smaku, jednak również specyficznemu zachowaniu po podgrzaniu. A więc potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają całkiem nowego oblicza – ser w specjalistyczny sposób rozciąga się, niemniej jednak jednocześnie nie zmienia własnego delikatnego oraz naturalnego smaku.
tiramisu galbani
przepis na włoska pastę   
Jak oraz z czego powstaje mozzarella?
Entuzjaści włoskiej pizzy czy też innych potraw, czy to z makaronami bądź innymi wybornymi akcesoriami okraszonymi tym właśnie serem okazjonalnie zastanawiają się, jak i z czego powstaje ich przysmak. Spieszmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie artykuły seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic bądź też mieszanki mleka bawolic i krów. To, co jest niesłychanie reprezentatywne dla mozzarelli to również jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka oraz dodatków zatapiana jest w serwatce, gdzie pozyskuje się finalny kształt i smak. Rzecz jasna ser mozzarella nie jest wyprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do punktów sprzedaży w specjalnych pojemnikach i opakowaniach, w których jest zanurzona niedużą ilością serwatki. To naturalnie dzięki temu ser jest cały czas świeży i nie traci smaku.
Oryginalna mozarella versus towary sero podobne
Wszyscy entuzjaści serów, restauratorzy, kucharze czy najzwyczajniej w świecie pospolici ludzie wiedzą, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak faktycznie ser. W większości wypadków wyprzedawany towar to towary seropodobne, o czym jesteśmy w stanie przeczytać na etykietach zapakowań. Ten kłopot dotyczy też mozzarelli. W jaki sposób wspomniano na początku artykułu, mozzarella wywodzi się z Włoch, a jej najbardziej znana oraz legendarna forma mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z regionie Kampania według tradycyjnych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co istotne, również nazwa i receptura są wpisane na listę towarów chronionych oraz tradycyjnych.
Skąd więc wziąć nowatorski, pyszny ser mozzarella? Wystarczy jedynie udać się do wypróbowanych delikatesów. Należy niemniej jednak liczyć się z tym, że nowatorski włoski ser będzie mnóstwo droższy, niż wyprzedawane w dyskontach towary seropodobne. Jako miłośnicy szablonowego sera mozzarella możemy ogłosić jedno – w zasadzie warto dopłacić i nasycać się pysznym smakiem.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *